Armování ztraceného bednění

Armování ztraceného bednění
12.12.2017

Naprostá většina nových staveb má své základy z betonu a mnoho budov má z betonu, který je oblíbený pro svoji cenu a velmi dobré vlastnosti, i stěny. Pevnost betonu je však maximálně okolo 100 MPa a samotný tah se pohybuje okolo několika jednotek MPa. Aby se navýšila potřebná pevnost v tahu, využívá se pomocí roxor a kari sítí armování ztraceného bednění.

Výztuž ztraceného bednění

Betonářská výztuž, výztuž ztraceného bednění či armování – mnoho pojmů pro jeden způsob zpevnění betonu a zvýšení jeho tahu. U malých staveb (altán, kůlna) můžete celkem bez obav použít výztuž ztraceného bednění podle návodu. U rodinného domku a větších staveb vždy určuje sílu a hustotu armování projektant nebo statik. EKO BET Plaňany má ve své nabídce jak běžně dostupnou betonářskou výztuž, tak i na míru řešené konstrukce. Prohlédněte si celou nabídku.

Kari sítě

Jedná se o svařované ocelové sítě, které se využívají především pro vyztužení základových desek, stropů, mostů, chodníků či pojezdových ploch. Velikost ok je 100 x 100 mm až 200 x 200 mm. Pro klasické stavby se používá formát 2 x 3 m, pro armování větších konstrukcí je vhodný rozměr 5 x 2,1 nebo 6 x 2,4 m.

Aby si kari sítě zachovaly své vlastnosti, musí být dostatečně obalené betonem (doporučuje se zavibrování) a výška betonu by neměla přesáhnout 7 cm (jinak hrozí jeho popraskání i přes použití výztuže). Sítě se umisťují do spodní poloviny betonované části, jsou uložené na podložkách, navzájem se překrývají a provazují drátem. Kari sítě a roxory se využívají také pro tvorbu armokošů.

Chci nezávazně poptat kari sítě

Roxory – betonářské tyče

Ocelové žebrované tyče o průměru 4 – 32 mm a výrobních délkách 6 m, 12 m a 14 m se využívají pro výztuž ztraceného bednění. Roxory, známé také jako betonářské tyče, betonky či roksory, slouží ke zvýšení stability a únosnosti celé konstrukce. Kombinací ztraceného bednění, roxor a litého betonu vzniká známý železobeton.

Pro zachování správné funkce a zajištění dlouhé životnosti ocelových výztuží musí být roxory uložené v betonu dostatečně hluboko – jen tak jsou chráněné před korozí a mohou naplno využívat své fyzikální vlastnosti. Tyče mají díky žebírkové struktuře vyšší soudružnost a na škodu není ani lehká povrchová koroze, která zvyšuje mechanické propojení betonu a výztuže.

Chci nezávazně poptat roxory

Zajistíme projekt i výrobu na míru

Betonu se věnujeme už více než dvě desetiletí a díky vlastním stavebním realizacím a účasti na velkých projektech máme bohaté zkušenosti. Přesvědčte se v našich referencích. Ať se již s armováním betonu setkáváte prvně, sháníte řešení na míru nebo potřebujete připravit statický projekt, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poradíme a připravíme nezávaznou cenovou nabídku.  

 

4