Rekonstrukce podlahy ve starém domě

Rekonstrukce podlahy ve starém domě
25.4.2018

Chcete ze staré půdy vytvořit útulné pokoje v podkroví? Klasické sedlové střechy a půdy lákají k rekonstrukci, ale často jsou původní podlahy v dezolátní stavu, který si žádá rychlý zásah. Pokud se chcete pustit do oprav svépomocí, přináší vám EKO BET Plaňany návod, jak se krok po kroku pustit do rekonstrukce podlahy ve starém domě.

Stará podlaha musí pryč

V přízemí i na půdách se dříve podlaha skládala ze zásypu (štěrk, suť či nečistoty z původní stavby) a dřevěného záklopu z prken. Prvním krokem je tedy odstranění staré podlahy (obou vrstev) a v případě půdy vyčištění až na další prkna, která často s rákosovou rohoží tvoří strop v přízemí. Velkou chybou by bylo podlahu vylít klasickým betonem, který má vysokou objemovou hmotnost. Pamatujte na to, konstrukce stropu byla před několika desítkami až stovkami let navržena na daleko lehčí zátěž, proto nová výplň nesmí být těžší než původní materiál. V případě nejistoty vždy doporučujeme konzultaci se statikem.

Náš tip: Počítejte s tím, že pokud z podlahy v patře odstraníte zásyp o hmotnosti v řádu desítek metrů krychlových, dřevěný strop se odpruží a mohou se v přízemí objevit drobné praskliny – je tedy dobré začít rekonstrukcí půdních prostor a teprve poté pokračovat v přízemí.

Materiál na rekonstrukci staré podlahy

Řešením pro rekonstrukci staré podlahy je lehké keramické kamenivo Liapor, které skvěle vyrovnává velké nerovnosti a vytváří zvukovou izolaci podlahy – což jistě oceníte nejvíce v místech dětských pokojíčků, kde Liapor skvěle odhluční dupot a hlučné hry dětí.

Kamenivo se následně zakryje podlahovými deskami (např. Rigips, OSB, KNAUF...), na které již přijde konečná krytina.

Jaké další výhody má Liapor?

  • Jedná se o 100% přírodní a ekologický materiál
  • Neuvolňuje žádné chemické přísady
  • Má velmi nízkou objemovou hmotnost
  • Liapor výborně izoluje hluk a teplo
  • Keramické kuličky jsou velké do 4 mm a velmi lehké
  • Aplikace je rychlá a nejsou potřeba technologické přestávky
  • Do Liaporu lze jednoduše zapracovat inženýrské sítě
  • Velmi příznivá cena
  • Podívejte se na další výhody Liaporu
 

Chci Liapor objednat

Postup rekonstrukce podlahy

Na vyčištěný podklad položíme netkanou geotextilii, na kterou přijde vrstva keramického kameniva Liapor. Kamenivo jednoduše nasypete a rovnoměrně rozprostřete – nejsou potřeba žádné technologické přestávky na vysychání či tuhnutí. Minimální vrstva je 2 cm, pokud je podklad šikmý nebo potřebujete dohnat výšku podlahy, bude vrstva Liaporu vyšší. Na závěr se vrstva za pomoci latě a hladítka zhutní. Další vrstvu tvoří podlahové desky, na které již přijde finální krytina (vinyl, PVC a další dle vašeho výběru).


Svépomocí ve 2-3 lidech zvládnete rekonstrukci staré podlahy pomocí Liaporu během víkendu.

Potřebujete poradit?

Neváhejte nás kontaktovat, rádi se s vámi podělíme o naše zkušenosti a nezávazně pro vás připravíme také výhodnou cenovou nabídku. Další rady ohledně stavebnictví naleznete v dalších článcích, a pokud potřebujete zjistit více podrobností o keramickém kamenivu Liapor, podívejte se na stránky výrobce, se kterým dlouhodobě spolupracujeme.

Poslat dotaz

4